Spotlight: Brewster Flats House

2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0562.jpg

Expats Stu and Nancy had spent the last 10 or so living in Asia, and despite raising their family on the west coast, when it came time to put down permanent roots, the answer was Brewster.  Nancy’s father had built a small cottage on the top of a small hill on their lot that afforded peeks of the Bay from the front of the house.  We decided to save the existing foundation,  and rebuild up from there to create a larger and brighter family home that still fits in the streetscape of the existing seaside neighborhood along the Bay.

In addition to gathering art from all over far East, the homeowners saved many items from the existing cottage including the brick flooring from the old sunroom to use in the new mudroom. These touches help to remember the old but the new is decidedly more modern. With high ceiling and large double hung windows, the new living room is bright and airy.  The new kitchen facing south has a dramatic vaulted ceiling and more windows overlooking the leafy backyard.

The large open floor living, dining and kitchen have natural light all day, with a small cozy study located off of the dining area.  This office serves are workspace as well as gallery.  The master bedroom is located to the east with a spa-like master bathroom.  The functional mudroom entry connects living areas to garage with functional pantry and laundry areas. The 2nd floor contains 2 additional bedroom and connected bathrooms with high cathedral ceilings.

Project Details:

  • Location: Brewster, Massachusetts

  • House Type: Single Family Residence

  • Construction type: New Construction w/ salvaged brick fireplace and foundation

  • Extg House sqft (demolished): 1680 sqft

  • Renovated House w/ new addition sqft: 2770 sqft

Builder: TA LaBarge

Photographer:  Dan Cutrona

For more images: Brewster Flats House

 

2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0807.jpg
2018-09-A3-Brewster-©Cutrona-0854.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0897.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0993.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0691.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0677.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0922.jpg
2018-09-A3-Brewster©Cutrona-0930.jpg

Brewster Flats house Construction slideshow

Spotlight: Historic Harwichport Cape

2018-09-Harwichport-©Cutrona-7747.jpg

Homeowner’s Steve and Peggy from Dallas Texas asked us to help them create a real family gathering space in their historic Harwichport home. The home, which has been in Steve’s family for over 100 years, consists of an historic half-Cape (the antique), a dated 50s kitchen connector and a 1980s addition (the annex).   Steve grew up coming to Harwichport in the summer and wanted to provide that for the next generation.

We decided to leave the antique and the annex largely intact and worked on connecting them better with a more modern gathering space that could accommodate their extended family.

The modern addition acts as connector – from old to new, inside to out and front to back.  It consists of a large kitchen, dining and living areas.  Since the existing rooms are all small and have low ceilings, we thought the new modern rooms should be expansive and have some height to them. The spaces are all open to one another, but the living room ceiling is vaulted to follow the gabled roof line.

From the exterior the new addition gabled entry signals a more modern approach in the back.  It pulls visitors to the new entry into the new living room.  The new simple bluestone patio in the back is a private oasis for summer parties.

The Clients hope to spend more time in Harwichport moving forward!  

Project Details:

  • Location: Harwichport, Massachusetts

  • House Type: Single Family Residence

  • Construction type: Renovation & Addition

  • Extg House square footage: 2407 sqft

  • Renovated House w/ new addition sqft: 2844 sqft

Builder: George Davis Builders

Photographer:  Dan Cutrona

 

Kitchen before renovation/addition

Kitchen before renovation/addition

Kitchen after renovation/addition

Kitchen after renovation/addition

Game room/Dining room before renovation

Game room/Dining room before renovation

Game room/Dining room after renovation

Game room/Dining room after renovation

Living room renovation before

Living room renovation before

Living room renovation after

Living room renovation after

Backyard before demo and addition

Backyard before demo and addition

Backyard after demo and addition

Backyard after demo and addition

Historic Harwichport Cape Construction slideshow

Cape Cod Home - Chatham Stage Harbor House

Thank you so much to Cape Cod Home for featuring our Chatham Stage Harbor House  in their Spring 2018 issue.  It was a wonderful project to work on with great clients in a beautiful location!

In 2014 we started working with a fabulous client on their new family’s home in downtown Chatham. They bought a small cottage on a charming street right off of Main Street but knew they needed a larger home with a second story to accommodate their family, and extended family. The lot was small, but lovely with old trees and views to stage harbor. We collaborated with the owner’s daughter, an architect in New York city to create a multi-generational home that accommodates their 90 father on a first floor bedroom as well as college kids and extended family.  The main living space is an open living, dining and kitchen with a pantry tucked off it. There’s a screened porch beyond that offers indoor /outdoor living in the summer months.  We tried to use as many windows as possible to keep the space bright and airy. While the street façade has windows, we kept it a little more solid for privacy but the back is a wall of windows overlooking a bluestone patio. Thanks to Cape Cod Magazine for the feature and Dan Cutrona Photography for the amazing shots.  Toby the wheaton terrier stole the show as usual!

2017-09-Chatham©Cutrona-2198.jpg
HSP18-pubweb.jpg
2017-09-Chatham©Cutrona-2134.jpg
2017-09-Chatham©Cutrona-2281.jpg
2017-09-Chatham©Cutrona-2337.jpg

Full Article in Cape Cod Home:  Back to the Family

Builder:  Ta LaBarge

Framer:  Matt Andersen - Andersen Framing

Structural Engineer:  Mark McKenzie

Site Engineer:  Clark Engineering

Kitchen & Baths:  Classic Kitchen & Interiors

Windows:  Marvin Integrity - Marvin Design Gallery

Photographer:  Dan Cutrona

Writer:  Haley Cote